Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ethos

2011.06.30

Cikk a folyóiratból:

 

 

Isten felfoghatatlan kegyelme!

 

Gyakran éneklünk a csodás kegyelemről. Tisztában vagyunk vele, milyen ajándékban van általa részünk?

 

Mi a kegyelem? Az első válasz erre: Isten megajándékoz bennünket jóindulatával. Ez a jóindulat érdemtelen. A kegfyelem azonban ennél is több. Menjünk egy lépéssel tovább: a kegyelem meg nem érdemelt jóindulat azok iránt, akik épp az ellenkezőjére szolgáltak rá. A kegyelem megmutatja, milyen nagy a mi Istenünk szívessége ée előzékenysége irántunk. Olyan ez, mint egy kikutathatatlan óceán.

A kegyelem és az ajándék szavak szorosan összefüggnek. A kegyelem ajándék, ezért nem lehet érte megdolgozni, vagy azt kiérdemelni. Mihelyst szerephez jut a tartozás és az érdem, már nem kegyelemről van szó. Ezenkívül Isten kegyelme oly hatalmas, hogy értelmetlenné válik minden olyan gondolat, miszerint valaha is kiérdemelhetnénk. Nagysága leírhatatlan, és értelmünkkel sosem érhetjük fel igazán.

Az örömhír így hangzik: az üdvösség egyedül kegyelemből még pedig hit által van! A hit ezt jelenti: egy világos akarati döntéssel elfogadhatom a kegyelmet. Senki sem fogja valaha is felfogni, mi valójában az evangélium, ha nem ismerte meg ilyen módon a kegyelmet.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.