Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vígjáték

2011.06.03

Minden6ó

Bruce ambiciózus TV riporter. A gazdagság és hírnév utáni hajszában teljesen önzővé és az ő "átlagos életével" kapcsolatban elégedetlenné vélik. Mindenki mást kezd el hibáztatni a saját problémájáért: a barátnőjét, a kollégáit, sőt magát Istent. Isten azzal válaszol Bruce panaszaira, hogy megjelenik neki és egy időre tejhatalommal ruházza fel őt. Természetesen, Brue saját önző céljai elérésére használja ezt a hatalmat, melynek következtében szép fokozatosan tönkre teszi a saját és a körülötte levők életét. A film tele van ugyan humoros jelenetekkel, mégis nagyon komoly mondanivalója van. A film főszereplője mindannyiunk életének egyi legfontosabb leckéjét tanulja meg.

 

A múlt nélküli ember

Miközben "M' Finnország északi része felé tart, hogy munkát találjon találkozik néhány huligánnal. Félholtra verik és magára hagyják. Ellopják a pénztárcáját az összes pénzével és irataival. A kórházban tényleg maghal, de azután csodálatos módon, mégis visszatér az életbe. A kegyetlen verés következtében elveszíti a memóriáját és még a nevére sem emlékszik. Új, ismeretlen városban, idegenekkel körülvéve, múltnélküli emberré válik. Csak a jelenben él reménykedve a jövőben. Az Üdvhadsereg segít rajta ebben a kétségbeejtő helyzetben, hogy munkát találjon, és a saját lábára állhasson. Összebarátkozik az egyik Üdvhadseregben dolgozó nővérrel, aki felkarolja, és a kapcsolatuk kivirágzik. Fokozatosan ráébred ki is ő és milyen volt a maga mögött hagyott élete. Eredetileg azért indult el északra, hogy munkát találjon, és új életet kezdjen, mivel előző házassága és élete darabokra hullott alkoholizmusa és szerencsejáték szenvedélye miatt.

 

Idétlen időkig

Mi történne, ha elvesztenénk a jövőt? Ha minden reggel ugyanrra a napra ébrednénk? S ha ez a nap ráadásul a legfantáziátlanabb nap lenne? Ez történik a film főhősével, és épp egy gyagyás folklórünnep napján, az isten háta mögötti Punxsutawney-ben, ahová tudósítani küldték. A pökhenid Phil mindent kipróbál, hogy szabadulhasson, de csak egyetlen út vezet a jövőbe: a szerelem.

 

Fuss dagi, fuss!

A történet elég targikusan kezdődik, amikor Dennis otthagyja mit sem sejtő mennyasszonyát. Azonban a számos poénnal megfűszerezett alkotásban meglelhetjük a történet komoly szálait is. Dennis élete csupa kudarc és menekülés; főleg mióta ráébred hogy az igaz szerelmét hagyta faképnél. De megváltozni látszik valami: a küzdeni akarás, és a felismerés, hogy mit tett, olyanra sarkallja amire korábban bizonyosan nem mert volna vetemedni. A látszólag tökéletes férfival szembeszállva küzd meg igaz szerelméért, s próbálja bebizonyítani igaz férfi voltát. A rendező David Schwimmer a jóbarátok Ross-ja; úgy gondolom hogy ebben a filmben megmutatta azt is, hogy rendezőként is megállja helyét.Noha számos kritika nem méltatta a filmet, ám én többet látok benne romantikus komédiaként. Jókat lehet rajta nevetni és emellett elgondolkoztató. A filmet azért tudom ajánlani, mert a poénos elemek ellenére is -vagy pont ezért- egy érdkefeszítő és izgalmas, ám mégis elgondolkoztató film: erőt és hitet adhat mindazoknak, kik úgy érzik elrontott hibáik miatt nem tudnak változtatni esetleges dolgokon.

 

József

József álmot látott és elbeszélte bátyjainak. Azok már korábban is irigyelték, most hogy az álom szerint urukká lett, még inkább meggyűlölték, s kútba vetették Józsefet. A kút azonban száraz volt. Testvérei Júdeára hallgatván kivették a kútból, s húsz ezüstpénzért eladták a kereskedőknek, azok pedig elvitték Egyiptomba, s ott eladták Józsefet egy Potifár nevű embernek, a fáraó főtestőrének. Az Úr azonban Józseffel volt. Látta Potifár, hogy bármit cselekedjék új szolgája, az Úr mindent sikeressé tesz az ő kezében. Ezért igen megkedvelte Potifár Józsefet, háza felvigyázójává tette, és minden vagyonát rábízta.

 

Ádám almái

Az újnáci Ádámot 12 hét közmunkára ítélik. A büntetést a jólelkű pap, Iván közösségében kell letöltenie. A csupa furcsa alakból álló társaság kíváncsian tekint a jövevényre, akinek célja felforgató jellegű - a paplak kertjének büszkeségét, az almafát veszi célba, almatortát akar sütni. Ám hiába Ádám eltökéltsége, az almafa termése ki van téve a madarak és a kukacok támadásainak, ráadásul villám is sújtja. Iván úgy véli, az ördög packázik velük, Ádám szerint viszont mindez Isten műve, hiszen a gonosz talán nem is létezik.

 

Az élet szép

1938-ban járunk, amikor a szeretetreméltó, álmodozó Guidó - a növekvő rasszizmus és szüklátókörűség közepette - beleszeret visszafogott tanárnőjébe, Dorába. A csodaszép lány azonban egy helyi náci tiszt menyasszonya, Guidót viszont pincérként látjuk az eljegyzésen. Mindent elkövet, hogy a lányt bánatos jövőjétől eltérítse... Meseszerű szerelmi történet kezdődik. Öt év múlva Guidó és Dora házasok és született egy fiuk, Giousé is. A politikai légkör egyre romlik, végül Guidot, aki félzsidó, táborba viszik családjával együtt. Az apa, hogy túlélhesse a borzalmakat, és hogy fiát minél jobban megkímélje, azt találja ki, hogy az egész, ami körülveszi őket tulajdonképpen egy nagy játék, amelyben a rabok a versenyzők és az őrök a játékvezetők. Benigni az önfeláldozás, a szeretet és a védelmezés filmjét készítette el. Komikusi képességei és chaplini stílusa igen élvezetessé teszik az alkotást, amely mindazonáltal megrázóan drámai módon mutatja be a fáradhatatlan emberi lélek küzdelmeit.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.