Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Romantikus

2011.06.05

Egy fiúról

Will Freeman Londonban élő gazdag nagymenő, én-központú, felelőtlen szingli. Jól néz ki, és csinos nőkkel randevúzik. Sodródik egyik felületes kapcsolatból a másikban. Az apja pénzéből él, és semmi sem készteti változásra. Elégedett saját éretlenségével, és életvitelével. Bár barátai, akik immár mind házasságban élnek bíztatják, hogy ő is nősüljön meg, de ő úgy érzi, még nem kész erre. Egy szép napon találkozik a 12 éves Marcus-szal és az őt egyedül nevelő anyukájával, valamint számtalan problémájukkal. Marcus-t kiközösítik az osztálytársai, mégis a vele kötött barátság nyomán kezdődik el Willben a változás. Lassan megérti, mi az igazi szeretet, és mit jelent a felelősség. Közben Will-nek benő a feje lágya.

 

Amelie csodálatos élete

Amélie, a montmartre-i felszolgálólány különös módon cseperedett fel. Anyját a Notre Dame tetejéről leugró öngyilkos gyűrte maga alá, s apja ezek után csak kerti törpéjével törődött. Magányosan töltött ifjúsága nem ártott jó szívének és kedélyének. Nővé érve elhatározza, hogy akit csak lehet, boldoggá tesz. Különös figurákkal találkozik a párizsi negyedben, és varázslatos eseményeket idéz elő. Csupán Nino iránti szerelme tűnik reménytelennek.

 

Hölgyválasz

John Clark középkorú, sikeres ügyvéd. Szereti gyönyörű feleségét, két gyermekét és mindemellett egy csodálatos házban lakik. Úgy tűnik, mindene megvan, amit az élet adhat, mégsem elégedett. Bár boldognak kellene lennie, valami mégis hiányzik. Napjai rutinszerűen peregnek, s élete látszólag elvesztette értelmét. Egy nap hazafelé menet egy tánciskolába botlik és hirtelen ötlettől vezérelve beiratkotik egy kezdő osztályba, mely éppen aznap este indul. Még saját maga is meglepődik, mennyire élvezi a táncot, és úgy érzi megtalálta, amit eddig hiányolt az életéből. Tánc iránti szenvedélyét először a gyönyörű tánctanárnő izzította fel, de hamarosan elbűvöli a tánc maga. Szívében küzdelem folyik. Hogyan mondja el feleségének, hiszen úgy érzi majd talán, elégedetlen házasságukkal és már nem szereti őt. Fél, hogy felesége túlságosan is a szívére veszi, és nem érti meg, hogy elégedetlensége az életnek szól. John egyre jobban beleszeret a táncolásba. Soha nem érezte magát ennyire élettel telinek. De hogyan beszéljen titkos álmáról a feleségének, akit mindenkinél jobban szeret? Képes lesz-e megérteni őt? Képes lesz-e álmát valaha megosztani vele? Hogyan fogja John megoldani a kényes helyzetet? Vajon hogyan dönt?

 

Quo Vadis

Vinicius, az előkelő római katona beleszeret a gyönyörű fogvatartott királylányba Lygiába, s rabszolganőként akarja házába vinni. Nagybátyja, az éleseszű, élvhajhász Petronius támogatja tervét, de a lányt megmenti hű szolgája, az óriás Ursus s egy keresztény gyülekezet házába viszi. Vinicius azonban felkutatja és el akarja rabolni, ám eközben megsérül. Lábadozás idején a keresztény házban Viniciust is megérintik Péter apostol szavai, Krisztus tanításai. Eközben a császár lakomáin tivornyázó vendégek ünneplik a művészi babérokra pályázó Nérót. Az őrült császár felgyújtja Rómát, hogy a tűzvész lángjainál játszhassa el öntetszelgő színészi szerepét. Tanácsadói sugallatára a keresztány hit követőit teszi felelőssé a tűzvészért. Hatalmának megingását érezve mindennél szörnyűbb cirkuszi játékot rendez a népnek. Megindul a keresztények összefogása, Lygia is a cirkusz börtönébe kerül. A keresztényeket, az anyákat és gyermekeket, fiatalokat és öregeket vetnek az oroszlánok elé, s feszítenek keresztre. Lygiát is egy bika hátára kötzöve vetik az arénába, ahol Ursusnak kell megküzdenie a bikával...

 

Kedves John

A történet egyszerű és bájos. John, az eltávon lévő fiatal katona (Channing Tatum) megismerkedik és rövi úton bele is szeret a szépséges Savannah-ba (Amanda Seyfried). Két hét múlva azonban nem örökké, sokkal inkább néha-néha következik, a fiúnak ugyanis folytatnia kell szolgálatát a világ másik felén. A távolságot az egymásnak írt levelekkel próbálják leküzdeni, de vajon meddig tud várni a csupa élet főiskolás lány az elhívatott katonára? Több titka is van a filmnek, amitől nem csak egy bő másfél órás üres, rózsaszín csöpögés. Az egyik egyértertelműen a produkció alapjául szolgáló regény írója, Nicolas Sparks tehetsége, aminek segítségével már több romantikus történettel dobogtatta meg az erre fogékonyak szívét. Aki találkozott a Szerelmünk lapjaival vagy az Éjjel a partonnal akár könyv, akár filmes formában, bizonyára tudja miről beszélek. A másik titok a hagyományos szerelmi eszköz, a levél középpontba állítása. Más, régi-új ízt ad főhőseink szerelmének.

 

Apja lánya

Ollie és felesége, Gertrude boldogan élnek, gyermekáldásnak néznek elébe, ám ez a tökéletes élet váratlan fordulatot vesz. Ollie hirtelen egyedül marad újszülött gyermekével, a kis Gertie-vel, egy olyan szerepben, amelyre nincs felkészülve. Az apaságot és a karriert képtelen összeegyeztetni: Ollie-t kipenderítik állásából. Vonakodva bár, de nincs más választása: visszaköltözik apjához a nyugis New Jersey-be, abba az elővárosi otthonba, ahol maga is felnőtt. Ez élete mélypontja, ő legalábbis így érzi. Unalmas és kilátástalan új munkahelyén töltve napjait, nem látja a helyzetéből a kiutat. Gertie viszont nagyon jól érzi magát a kisvárosi élet körülményei között. Az ő számára Jersey maga a paradicsom. Ollie egy rutin videókölcsönzés alakalmával megismerkedik Mayával (Liv Tyler), a gyönyörű vidéki lánnyal, s a férfi lassan azon kapja magát, hogy szerelmes az üde és vidám teremtésbe. Azért ajánlom a filmet, mert nem szól egyébről, mint az életről, olyan sztorit mesél el, amelyből mindannyian tanulhatunk, és elgondolkozhatunk a valódi értékeken, akár apaként éljük mindennapjainkat, akár nem. 

 

Utóirat:szeretlek

Hollyt és Gerryt az első percekben ideális párként ismerhetjük meg. Bár épp egy veszekedés közepén vannak, azért az minden egyes megnyilvánulásukon érződik, hogy mennyire szeretik és ismerik egymást. A jelenet határozottan jól megírt, életszagú és kiváló dialógusokkal lett tarkítva, és már kezdtem azt hinni, hogy egy Szakíts, ha bírszhoz hasonló veszekedős párkapcsolati vígjátékot nézhetek, amikor egy váratlan húzással ugrunk egyet az időben, és máris Gerry temetésén találjuk magunkat. Ekkor vált át a P.S I Love You a ma olyannyira divatos dramedy műfajra, hogy a későbbiekben sírva nevethessünk Holly gyásszal vegyített ismerkedésein. Gerard Butler rajongóinak szerencsére nem kell aggódniuk, ugyanis a 300 daliás uralkodója jó néhány visszaemlékezésben és képzeletbeli jelenetben eljön még, tehát ezúttal nem hazudtak a plakátok, amikor főszereplőként tüntették őt fel. A gondoskodó Gerry halálos ágyán még számos meglepetést eszelt ki kedvesének, melyek levelek formájában apránként jutnak el hozzá. Az amerikai vígjáték lévén édesen kimélő darab, ami úgy kerüli a halál targikumát, hogy az szinte már művészet. Semmi borzasztót nem látunk, csak a boldog házas éveket és az életet nélküle, pontosabban vele, mivel Holly folyamatosan felidézi múltjukat. És persze viszi magával mindenhová a heavy-metal stílusban készült urnát.

 

Séta a múltba

Érzelmes történet az igaz szerelemről, a halál közelségéről és a tökéletes boldogságról. Landon Carter a gondtalan aranyifjú életét éli a középiskolában. Élvezi népszerűségét, és sorra ki is használja. Amikor egy alsós iskolatársukra kimért csapatos tréfa rosszul sül el, Landon-t büntetésként szociális szolgálatra ítélik. Többek között ő felel az iskola tavaszi előadásának színreviteléért. Kénytelen segítséget szerezni valahonnan. A többiek nevetsége tárgyává válik, amikor kiválasztja maga mellé Jamie Sullivan-t. A visszahúzódó lány amolyan szürke kis egér, de Landon érzi, hogy az esze a helyén van, és msot az kell. A próbák során Jamie is ki tud végre bontakozni, kiderül, hogy csodásan tud énekelni, ráadásul a szíve is a helyén van...

 

Szelíd szerelem 1.-5. rész

Az élő Istenbe vetett bizalom, az imameghallgatás és a próbatételek reményteljes átélése bátorítóan tárul elénk ebben a megindítóan szép filmalkotásban. "Tégy engem, mint pecsétet a szívedre, mint pecsétet a karodra! Bizony, erős a szeretet, mint a halál, legyőzhetetlen a szenvedély, akár a sír. Úgy lobog, mint a lobogó tűz, mint az Úrnak lángja. Sok víz sem tudja eloltani a szeretetet, folyók sem tudják elsodorni. De ha valaki háza minden kincsét kínálná is a szeretetért, csak megvetnék érte." (Énekek Éneke 8, 6-7)

1.rész = Szelíd szerelem

2.rész = A szerelem mindent kibír

3.rész = Hit és remény

4.rész = A szerelem örök

5.rész = Új esély a szerelemre

 

A mennyország gyermekei

A Majidi szülővárosában, Teheránban játszodó film egy elszegényedett testvérpár, Ali és Zahra sorsát követi nyomon, akiket a sors nehéz körülmények közé taszít. Úgy döntenek, a problémájukat nem mondják el szüleiknek, hanem maguk oldják meg, a maguk sajátos módján. Ebből aztán egy gyöngéd, megható mese kezdődik részvétről, elszántságról és mély családi szeretetről. Majidi írta és rendezte A mennyország gyermekeit, mely az emberi reményt és szépséget ábrázolja a durva gazdasági és politikai környezetben.

 

Casciai Szent Rita

A reménytelen helyzetek szentjeként ismert Casciai Szent Ritának állít emléket ez a megindító film. A kalandos történetben egyszerre jelenik meg a szenvedélyes szerelem, az értelmetlen targédiák sora, valamint az őszinte megbocsájtás és a rendíthetetlen hit ereje. A XIV. századi Itáliában, Umbriában játszodó történetben Rita, a gyönyörű lány férjhez megy egy lovaghoz és ezzel lovagi családok háborújának kellős közepében találja magát. Rita fegyvere a hit, az imádság és a feltétel nélküli szeretet, melyekkel mindenkit megváltoztat maga körül. Alázatos és szelíd lényének mindent átalakító erejét mutatja be ez az i

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.