Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életrajzi

2011.06.05

Gandhi

Bár Gandhi Indiában nőtt fel, nyugaton tanult ügyvédnek. Később azzal a céllal tért vissza hazájába, hogy megalapítsa az Angol uralomtól független, szabad Indiát. Látta a társadalomban a rengeteg igazságtalanságot, és eltökélte, hogy tesz ellene valamit. Bár nem volt politikus és soha nem volt közhivatalnok sem, az emberek követték, mert páratlan üzenete és terve volt. Gandhi csendes forradalma sokkal több volt az erőszakmentességhez való elkötelezettségnél. Egyáltalán nem volt passzív. Inkább olyan harcos volt, aki bátran elkötelezte magát az igazság felfedésére és ellenségei szeretetére. Tudta, hogy az angol elnyomástól való szabadulás csak sok áldozat árán érhető el. A szabad Indiának először be kell bizonyítania, hogy méltók saját országuk kormányzására.

 

Nyughatatlan

Johnny Cash egy szegény napszámos fiaként született Arkansas Államban. Rajongott a bátyjáért, aki keményen dolgozott, engedelmeskedett a szüleinek és már kisfiúként lelkipásztornak készült. A bátyja 12 évesen hirtelen, tragikus körülmények között meghalt egy munkahelyi balesetben. Az édesapja mélységes fájdalmában közvetve Johnnyt vádolta és tudatta is vele, hogy arra vágyik, bár inkább a Johnny halt volna meg a testvére helyett. Élete hátralevő részében édesapja soha nem volt Johnnyval megelégedve, aki nagyon különbözött a bátyjától. Johnny nagyon szerette a zenét és kívülről tudta az összes templomi éneket. Ez a tragikus esemény nagyobb hatással volt Johnny életére és zenéjére, mint bármi más. A film Johnny életének egy szakaszát mutatja be - 1995-től, mikor besétált a Sun Records lemezstúdiójába a Tennessee beli Memphisben 1968-ig, a Folsom börtönben tartott híres koncertjéig. Az élet próbáiról és küzdelmeiről való őszintesége miatt szinte egyik napról a másikra vált híressé country zenei stílusa. Zenéje kifejezte lelki gyötrelmeit és kísértéseit, és telve volt igazi, megélt érzelmekkel. Történelmileg a Rock and Roll akkor született meg, amikor Johnny Cash elkezdett turnézni Elvis Presleyvel, Jerry Lee Lewis-szal, Roy Orbisonnal és June Carterrel. A hírnév megviselte Johnnyt - időközben elhagyta az Urat és mindent, ami jó. Életében akkora kavarodást okozott a Beatlesnél is nagyobb népszerűsége, hogy már képtelen volt azt elviselni és teljesen a padlóra került, mikor majdnem meghalt kábítószer túladagolásban. Csodálatos módon kap még egy esélyt és gyógyulásra lel a Carter családon keresztül, akik megvédték és szó szerint körülvették szeretetükkel és elfogadásukkal. Bár a film erre már nem tér ki, Johnny Cash visszatért az Úrhoz és a remény szimbólumává vált sokak számára, akik őszintén küzdöttek a sötétséggel és saját bűneik valóságával.

 

A szabadság himnusza

1797-ben járunk. William Wilborce, a rabszolgaság eltörlésének brit élharcosa hosszú, egyszemélyes harcba kezd az akkori Parlamenttel, hogy eltöröljék a rabszolgaságot... több éven keresztül ostromolja Istentől vezérelve a képviselőtársait, hogy szavazzák meg a rabszolgaság eltörlését. Közben megismerkedik az elragadó Barbara Spoonerrel, akiben lelki társra és szerelmére talál, és akinek elkezdi mesélni élettörténetét. Wilberforce mellett áll a rabszolgahajó-kapitányából lett pap, ( John Newton (1725-1807) aki 1847 május 10.-én, hazatérés közben egy nagy vihar kapcsán "hatalmas szabadulást" élt meg. Naplójában azt írta, hogy hajója az elsüllyedés határán volt, amikro így kiáltott: Uram, könyörülj rajtunk!") és ő maga egyben az "Amazing Grace" című híres himnusz szerzője, valamint egy rabszolgából lett író. Együtt sikeresen veszik fel a harcot az emberek közömbösségével szemben. Hihetetlenül izgalmas történet, ahogy Wilberforce megtérése után az Úr vezetését keresi, hogy mi legyen belőle: pap, vagy - társai rábeszélésére - politikus? Az utóbbit választja, hogy keresztyén hívő létére így méltó ellenfele lehessen a többi képviselővel szemben az igaz ügyért...

 

Joni

Mit kezdjen az életével az a fiatal, aki nyaktól lefelé egyszer csak lebénul? Van értelme folytatni? Küzdeni egy teljesen bizonytalan életformáért? - Joni megharcolta mindezt, s amikor 1989-ben Magyarországon járt, sok tízezer ember hallotta örömteli bizonyságtételét a Népstadionban. Jézus Krisztusba vetett hite legyen bátorítás mindnyájunknak: Az Úr számára nincs reménytelen helyzet, az ő szemében nincs értéktelen ember! "Mert Istennél minden lehetséges." (Máté 19, 26)

 

Tűzszekerek

Két tehetséges fiatalember atlétikai küzdelmén keresztül mutatja be a film, milyen szerepe van a hitnek, a bizalomnak és az önbizalomnak az életünkben. "Mindenkinek mindenné lettem, hogy mindenképpen megmentsek némelyeket. Mindezt pedig az evangéliumért teszem, hogy én is részestárs legyek abban. Nem tudjátok-e, hogy akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de csak egy nyeri el a versenydíjat? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek. Aki pedig versenyben vesz részt, mindenben önmegtartóztató: azok azért, hogy elhervadó koszorút nyerjenek, mi pedig azért, hogy hervadhatatlant." ( 1. Korinthus 9,22-25 )

 

Temple Grandin

Dr. Temple Grandin professzor az állattartást segítő eszközök kifejlesztésével szerezte hírnevét. Kevesen tudják, hogy Grandin az autizmus egyik formájában, Asperger-szindrómában szenved. Hároméves volt, amikor az autizmust diagnosztizálták nála. Az orvosok azt javasolják az anyjának, hogy adja intézetbe. Ám ő inkább nevelőt fogadott, aki fáradságos munkával elérte, hogy Temple beszélni és írni kezdjen. Miközben a középiskolában a diákok gúnyolódásának céltáblája lett, néhány tanára rájött, hogy a lányt érdeklik az állatok. Az egyetemen pszicológiát és zoológiát tanult, majd ledoktorált, és a nagyüzemi állattartás szakértője lett.

 

I Don Bosco-A szeretet küldetése

Bosco Szent János, a szalézi szerzetesrendnek a világ számára Don Boscóként híres alapítója, akit ellenségei többször próbáltak bántalmazni és műveit tönkretenni, éjt nappallá téve azon dolgozott, hogy segítse, táplálja ás tanítsa a nincstelen gyermekeket. Egész életét az árvák, csavargók, gyermekmunkások és fegyencek megsegítésére áldozta. A megható és igaz történet Torino város nagy szentjének példáját mutatja be a világnak, mintegy élő felkiáltójelként, felhívó üzenetül a szeretet erejéről a mai kor emberének.

 

Teréz anya - A szegények szolgálója

A modern kor egyik legnépszerűbb szerzetesének - Teréz anyának, akit a Szegények anyjának is neveznek - áldozatos életét mutatja be ez a megindító és fordulatokban bővölködő film. Fabrizio Costa filmje egyszerre tanulságos és példaértékű történet fiataloknak, és elgondolkodtató mű minden ember számára. Teréz anya erős hite és csodálatos élete fontos üzenetet hordoz az önfeláldozásról, a kitartásról, a hit erejéről és az élet értelméről.

 

Assisi Szent Ferenc

Assisi Szent Ferencnek, minden idők egyik legnépszerűbb szentjének misztikus és rendhagyó életét dolgozza fel ez a Hermann Hesse írásai alapján készült film. A XIII. századi Itália zűrzavara és vadsága közepette Francesco, a vagyonos kereskedő fia, otthagyja a gazdagságot és kényelmet, hogy osztozva a szegények nehéz sorsában, életét Istennek és mások megsegítésének szentelje. Példáját követve óriási tömegek hagyták ott régi életüket azért, hogy lelkiismeretükre hallgatva kövessék őt. Egy megalkuvásokat nem tűrő, fordulatos élet eseményeit beszéli el ez a kiválóan megrendezett alkotás.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.