Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Színek jelentése

2011.06.13

Piros - A vér és a tűz színe, de párosítják a veszéllyel, szenvedéllyel és háborúval is. A piros egy olyan szín amely képes a vérnyomás emelésére, növeli a légzésszámot, és felgyorsítja a belső folyamatokat. Kiemeli a képeket, a szövegeket, és képes az embert a gyors döntésre sarkallni. A piros világos árnyalatai az élvezetet, a szenvedélyt, a szerelmet jelképezik, a sötétebb árnyalatok a dühöt, az erőt, a bátorságot, a vágyódást, vagy a rosszakarást jelentik.

Narancssárga - A lelkesedést, a boldogságot, az elragadtatást, a kreativitást, és a sikert, bátorítást jelenti. A narancssárga szín növeli az agyban az oxigén mennyiségét, élénkít.

Sárga - A napsütés színe. A sárga szín meleg hatást kölcsönöz, és erőt ad. Sötétebb árnyalatai hanyatlást, betegséget, elhagyatottságot jelentenek. A sárga meleg hatást, boldogságot kelt, elősegíti a mentális aktivitást, és erőt ad. A sárga gyakran ételt jelent...

Zöld - A természet színe. Fejlődést, harmóniát, szemtelenséget, termékenységet jelent. Az emberi szem számára, a legpihentetőbb szín. Jelenti a tapasztalat hiányát. A sötétzöld a pénzre utal, az anyagi világra.

Kék - Szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, bizalmat, az intelligenciát, a becsületet, az igazságot, és a mennyet. A kék a férfiak színe; a tanulmányok szerint, ez erősen elfogadott közöttük. A sötétkék a bölcsességet, a szaktudást és a stabilitást jelenti; ez a kedvező szín az egység kifejezéséhez.

Fehér - A fehér színnel kapcsolatban a tisztaságra és az ártatlanságra, a jóságra, az egyszerűségre, és a szüzességre gondoljunk. A tökéletesség színének tartjuk. A fehér szín a biztonságot is szimbolizálja. Pozitív jelentése van sikeres kezdetet is jelenthet.

Fekete - Halált, betegséget, gonoszságot, ugyanakkor az eleganciát jelenti. A fekete az ellentéte az összes világos színnek. A perspektíva és a mélység érzetét kelti.

Szürke - A fehér (tisztaság) és a fekete (gonoszság) között helyezkedik el. Eleganciát, alázatot, tiszteletet, stabilitást, kifinomultságot, bölcsességet, öregkort, pesszizmust, unalmat, hanyatlást, elmúlást, piszkosságot, elváriasodsát, egyensúlyt, semlegességet, gyászt, visszafogottságot, formalitást jelképez.

Indigó - Erősen a spiritualitásra és az intuícióra utaló szín. Egyes kultúrákban a bölcsességet és a szerelmet is szimbolizálja.

Halványlila - A varázslatot, a túlvilágit, és a fenséges, de érinthetetlen, tisztelettel övezett királyit jelképezi.

Lila - A spiritualitást, nemességet, kreativitást, jólétet, előkelőséget, nosztalgiát, ünnepélyességet, titokzatosságot, gyászt, szexuális bizonytalanságot, büszkeséget, bűnbánatot, vallásosságot szimbolizál.

Bíborvörös - A művészi kreativitás jelképe.

Halványrózsaszín - Tavasznak is a színe, gyermeki, egészséges, nőies dolgok, szerelem, romantika, élvezet, házasság, ártatlanság jelképe is.

Rózsaszín - Az optimizmus és a romantikus szerelem jelképe.

Barna - Nyugodtság, mélység, természetesség, gazdagság, stabilitás, hagyományok, földhözragadtság, durvaság, modortalanság, unalom, szenny, szegénység és a piszok jelképe is.

Bíbor - Magasztossághoz kötjük. Ez szimbolizálja az erőt, a nemességet, a luxust és a becsvágyat. Gondolhatunk a bölcsességre, méltóságra, függetlenségre, kreativitásra, titokzatosságra és a mágiára. Nagyon kivételes szín a természetben néhány ember szerint erőltetett.

Bézs - Konzervatív szín. Jámborságot is szimbolizálhat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.