Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit árul el a hajszíne?

2010.01.01

Tudta-e?

 A kutatások igazolták, hogy a haj pigmentképződését is a hormonok irányítják, így valóban lehet összefüggés a hajszín és a karakter között.

Tüzes vörös, hideg szőke, titokzatos fekete, kedves barna...Valóban árulkodik a jellemünkről a hajszínünk?

 

Fekete

A klisé: A fekete hajú nőkről azt állítják, hogy forróvérűek, temperamentumosak, csábítóak és bosszúvágyóak. Erősek és titokzatosak, ugyanakkor hajlamosak a melankóliára.

A tények: Valóban misztikusnak tűnnek, és álatlában rendelkeznek valamilyen művészi hajlammal. Tudjuk, hogy a déli vidékeken az összes nagy vallás és kultúra szerint a fekete hajúak teremtették meg az életet. Statisztikai adatok szerint ők a legvallásosabbak. A sötét hajú szépségek híres-hírhedt temperamentumát éppúgy iagzolják a pszichológusok, mint a szeszélyességüket és a sármjukat. Innen nézve nem meglepő, hogy bár a megkérdezett férfiak többsége csodálja őket, ugyanakkor kissé tart is tőlük...

A férfiak: A fekete hajú urak szenvedélyesek és potensek. A legtöbb nő erotikus kisugárzással ruházza fel őket, bár sokszor csak a belső kétségeiket igyekeznek ellensúlyozni a hódításaikkal...

 

Szőke

A klisé: A zsőke nőket a férfiak általában kívánatosnak találják, ám gyakran feltételezik róluk, hogy hidegek és számítóak, vagy éppen ellenkezőleg, gyerekes, ártatlan, naiv és butácska teremtmények.

A tények: A szőkék egyáltalán nem buták, a természettudományokban például remek teszteredményeket produkálnak. Mindössze a nők 16%-a rendelkezik természetes szőke hajjal, a többségüknek ugyanis pubertáskorra sötétebbé válik a hajszíne. A gyermekek között viszont még sok szőkét találunk, ez is okozhatja azt, hogy a legtöbb ember naivnak képzeli a világos hajszínűeket. A sokak által irigyelt megnyerő külső is a tények közé sorolható. A világos haj fiatalabbnak mutatja a tulajdonosát, és mivel az ifjúság egyben a termékenységet is szimbolizálja, ez az ösztönök szintjén fontos tényező. A férfiak válazstását azonban emellett még számos más szempont is befolyásolja. A szőkék ridegségének azonban van némi valóságalapja, ami genetikai okokra vezethető vissza.

A férfiak: A szőke urakkal szemben nincsenek előítéleteink, így nekik nem kell megküzdeniük azzal a benyomással, amivel a szőke nőknek. Többnyire befelé froduló és határtalan önfegyelemmel rendelkező emberekről van szó.

 

Barna

A klisé: A barna hajú hölgyekről azt tartják, hogy kiegyensúlyozottak, hűségesek és toleránsak, ám emellett néha féltékenyek is.

A tények: Szociológiai tanulmányok is igazolják a barna hajúak kitartását és remek stressztűrő képességét. Mindezt kíválóan tudják kamatoztatni a munkahelyükön és a magánéletükben. A statisztikák alapján a férfiak többsége ilyen hajú nőt választ magának feleségül. Karakterfejlődésükben a környezetük is központi szerepet játszik: egy barna kislány sohasem kelt akkora feltűnést, mint például egy tűzvörös társa, emiatt néha valóban kínozza őket a féltékenység. Hamar megtanulják azonban azt, hogy a külső jegyek mellett léteznek más lehetőségek is a férfiak figyelmének felkeltésére, épp ezért inkább lelki képességeiket igyekeznek fejleszteni.

A férfiak: A megkérdezett nők többsége barna hajú férfit választana társául, ugyanis hűségesnek, ügyesnek és felelősségteljesnek képzelik őket. Ráadásul lehet, hogy van is némi igazság ebebn a pozitív előítéletben, a szociológusok szerint ugyanis kétszer annyi barna hajú tudós kapott Nobel-díjat, mint más hajszínű társaik.

 

Vörös

A klisé: A vörös hajú nők szenvedélyesek, tüzesek, érzékiek, erotikusak és érzelgősek, ugyanakkor lobbanékonyak, idegesek, excentrikusak és "boszorkányosak" is tudnak lenni.

A tények: A természetes vörös hajúak aránya mindössze 2%. Hajszínüket egy kromoszómamutációnak köszönhetik: esetükben a haj, a bőr és a szem színét a sötét melanin helyett lényegében egy világosabb pigment, a pheomelanin határozza meg. Hogy miért tartották őket évszázadokon keresztül bűnösnek vagy boszorkánynak? A középkorban úgy gondolták, hogy a vörös hajú gyermek fogantatása a menstruáció alatt történt, és ez tisztátalanságot jelentett. Talán ez volt az alapja annak is, hogy a korabeli festők vörös hajjal ábrázoltál a bibliai bűnösöket. Roppant érdekes, hogy a világhírű Harvard Egyetem kutatásai bebizonyították: néhány velük kapcsolatos klisé valóban igaz. Alacsony az ingerküszöbük, hagyományellenesek, nem tudnak mit kezdeni a  tekintéllyel, a z érvényben lévő normák betarthatatlanok számukra. Önfejűek, és csak ritkán képesek lakatot tenni a szájukra. Mindez azért van, mert a szervezetük kevesebb antistresszhormont termel, mint a más hajszínűembereké.

A férfiak: A vörös hajú urak a munkahelyükön és a magánéletükben is nehezen alakalmazkodnak. A kinézetük és a viselkedésük sok mindenben eltér a nőtársaikétól, de rájuk is jellemző a temperamentumosság.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.