Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi minden kerülhet a tányérra?

2010.01.04

SZOKATLAN ÉTELEK

 

A könyvesboltokban egzotikus szakácskönyvek, izgalmas kultúrák remek fogásaival. De ahogy a pacal sem található a legtöbb külföldre szánt magyar szakácskönyv tartalomjegyzékében, úgy az előbb említett könyvek is hallgatnak egy-két szokatlan specialitásról.

Ahogy mi megbotránkozunk a sült tengerimalac vagy a hűtött majomagyvelő hallatán, úgy a thaiföldieket például egy tányér túrós csuszával lehetne kikergetni a világból. Érdekes, olykor meghökkentő gasztronómiai utazásra invitáljuk önöket.

 

 

 

KÍNA

 

 

Ahol minden ehető 

Az európai ember számára a kínai "specialitások" jelentik az abszolút kuriózumot. Mert ott ugye nemcsak a kutya és a 100 napos tojás szerepel az étlapokon, de gyakorlatilag minden, ami mozog.Mondhatni, ami nálunk a kisállat-kereskedés, az náluk a hentesüzlet. A hernyót, a pintyet, a macskát, a kígyót mind megtalálhatjuk még a rangosabb éttermek étlapján is. A majomagy is kedvelt finomság. Ezen szörnyülködünk, pedig a rántott velő éppenséggel a magyar étlapokon is visszaköszön, igaz, itt disznóból származik.

 

 

 

JAPÁN

 

 

Nyers japánok

Alapanyagok etkintetében a japán konyháról nehéz rosszat mondani, hiszen kizárólag a legnemesebb összetevőkből készülnek specialitásaik. Hozzá kell tennünk azonban, hogy ételeik nagy része nyers. A halat, rákot, marhahúst is előszeretettel fogyasztják főzés nélkül. De a közelmúltban ők is újdonsággal álltak elő, nevezetesen a hernyóburgerrel. Mivel több kutatás rámutatott, hoyg kukacok fehérjében gazdagok és jó hatással vannak a szervezetre, egy gyorsétterem piacra dobta a hernyóhúsból készült szendvicset. A tömegfogyasztás egyelőre várat magára.

 

 

 

PERU

 

 

Szeretik a tengerimalacot

A dél-amerikai ország látványosságai egy utazási magazinból sem hiányozhatnak. Az ősi inka város, Machu Pichu évente milliónyi turistát vonz az Andok hegyvonulataihoz. Az ártatlan látogatót azonban a csodálatos látvány mellett kevésbé csodálatos gasztronómiai szokások is fogadják. A hegyekben élő papok ugyanis előszeretettel fogyasztanak tengerimalacot. S nem is akárhogyan, hanem egyben kisütve. A szerzetesek külön erre a célra tenyésztika pöttöm állatot, annak ellenére, hogy tucatnyira is szükség van egy valamirevaló étel elkészítéséhez.

 

 

 

FRANCIAORSZÁG

 

 

Csigák és társaik

Franciaország ízlése csak az első lépés a szokatlan ételek világában, hiszen az európai kultúra számára a csiga, béka, kagyló a még elfogadható kategóriába tartozik. A franciáknál pedig olyan természetes, mint nálunk a gulyásleves. S a magyarok kezdeti fintorsága ellenére egyre több helyen találkozhatunk itthon is ilyen fogásokkal. Sőt a csiga és a béka már a nagyáruházak hűtőpultjain is egyre gyakrabban kerül a szemünk elé.

 

 

DÉL-AFRIKA

 

Hernyók és krokodil

Dél-Afrika szintén gazdag gasztronómiai választékkal rendelkezik. A szokatlanabb alapanyagok között említhetjük a skorpiót, az antilopot, a sáskát és a krokodilt. Ezek az állatok ugyanis mind az asztalra kerülhetnek a déli országban. Mindezek mellett pedig van egy jellegzetes fogásuk, melynek alapja egy bizonyos fekete hernyó. A csúszómászót több órán keresztül főzik, végül egy sűrű leveshez adják hozzá. A helyiek meggyőződéssel állítják, hogy isteni

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.